fredag 10 september 2010

När jag var liten


" När jag var liten kunde jag trolla.
Jag kunde göra underverk, läka sår och gå på vattnet,
färdas obegränsat i tid och rum,
jag hade makt att förvandla världen eller skapa en ny.
När jag var liten kunde jag trolla.

Det var innan de lärde mig att jag inte kunde."

(Jonas Gardell)


På bilden ovan ser ni skolpojkar i New York på väg till sin idrottslektion i Central Park. Jag hade inte möjlighet att besöka någon skola under min vecka där men jag förstod att det är en väldig skillnad för barnen beroende på vilken social bakgrund man kommer ifrån.

Om föräldrarna har ekonomisk möjlighet att redan från det att barnen är små välja de rätta skolorna (och betala för det) så finns det alla chanser att lyckas. Har man det inte så väl förspänt kan det tänkas att loppet är kört för dessa barn från början.

Här i Norden har lyckligtvis alla barn samma rätt till god utbildning från förskoleåren ända upp till universitetsnivå.

I Gripsholmsskolan har vi igen detta läsår alldeles fantastiska barn! De är alla nyfikna, glada, vetgiriga, busiga, lydiga och stora personligheter allesammans...

För oss är det viktigaste att hos dessa barn bevara känslan av att de alla kan göra underverk... Alla kan!

Trevlig helg,
rektor Nina

1 kommentar:

  1. Hej, vilka kloka ord... Förutom att kommentera detta vill jag säga några ord själv. Det känns så bra och så tryggt vad gäller hela verksamheten på Gripsholmsskolan. På något sätt finns en stolthet att vara en del av den. Har förstått att det förekommer lite orostankar och funderingar hos en del föräldrar vilket jag verkligen kan förstå då skolan har en så central betydelse för våra barn och därmed också för oss föräldrar. Som jag upplever börjar det mesta sätta sig (redan) och jag hoppas att vi föräldrar kan hjälpas åt att skapa största möjliga förutsättningar för goda och endamålsenliga arbetsinsatser ifrån de som arbetar på skolan.

    Med vänlig hälsning Lottie Svärdskog

    SvaraRadera