fredag 17 september 2010

Förtroende, tillit och tilltro

"Vänskap utan förtroende är som en blomma utan doft"

Det är knepigt det här med förtroenden. Jag brukar säga att livet lärt mig att förtroende är inget man kan tvinga fram, det är något man måste jobba för och visa att man förtjänar att få.

I kontakten med eleverna är det viktigt att de känner att man som vuxen på riktigt tycker om dem (barn genomskådar allt annat) , bryr sig om dem och vill dem väl i alla sammanhang - även när man är sträng och tillrättavisande. Om man hittat just den där rätta balansen mellan kärlek och gränser som jag så ofta pratar om och ger barnen tid att lära känna en så brukar förtroendet växa fram rätt fort. När det väl finns där är det en riktigt härlig känsla som slår det mesta.
Sedan gäller det att förvalta förtroendet väl och vara rak, tydlig och ärlig i alla lägen. Även om man gjort fel...

När det gäller förtroenden i vuxenvärlden gäller i princip samma spelregler. I skolans värld handlar det om relationer mellan lärare och lärare, lärare och rektor, lärare och förälder, förälder och rektor o.s.v
Det går inte att tvinga fram förtroenden utan man måste jobba på det för att visa att man förtjänar det.

Nästan varje dag då jag träffar någon av förra årets föräldrar frågar de "Hur går det Nina" brukar jag oftast svara "Ja, vi är på god väg" och får då till svar "Vi litar på dig..."

Jag är mycket tacksam för att förtroendet finns där och jag är mycket medveten om att det förpliktar att i alla sammanhang göra sitt yttersta för Gripsholmsskolan.
En gör så gott en kan...

Trevlig helg,
Nina
2 kommentarer:

  1. Det du skriver i denna veckas blogg är så himla viktigt. Och då jag tillhör förra årets föräldrar så kan jag också stundtals bli lite orolig för att ni som personal emellanåt ska tappa en del av all den kreativitet, engagemang och tålamod som ni alltid haft. Självklart ska vi som föräldrar alltid fortsätta att fråga och ibland ifrågasätta, då våra barn är det mest värdefulla vi har.. Men vi måste också lita på den process som ni just nu är inne i och stötta er på det sätt som vi kan. Och för mig och en hel del andra föräldrar är det genom att uppmärksamma allt det som faktiskt fungerar väldigt bra och stötta er i det som behöver förbättras. En mycket klok man som kommer från Finland (Ben Furman) har sagt att för varje krav, ifrågasättande, misstro mm ska vi ge fem gånger så mycket beröm och uppskattning! Det önskar jag att all personal på Grispholmsskolan får av oss föräldrar

    SvaraRadera
  2. Hoppas verkligen att ni lärare känner förtroendet från oss föräldrar. Varje morgon gläds jag över att lämna en kille som glatt hoppar ur bilen och som trivs i sin skola. När han dessutom äntligen (enligt nyfiken mamma)berättar om det mesta som händer i skolan så förstår jag varför. Ibland är det medgångar och ibland är det motgångar, men det är ju också på det viset vi alla utvecklar oss som individer. Ni har fullt förtroende och här kommer en stor portion beröm till er alla för det fantastiska arbete ni gör. Snart är ni uppe på krönet och då blir det nedförsbacke :-)

    SvaraRadera