fredag 15 januari 2010

Ett barn

"Ett barn som kritiseras - lär sig fördöma
ett barn som får stryk - lär sig slåss
ett barn som hånas - lär sig blyghet
ett barn som utsätts för ironi - får dåligt samvete
men
ett barn som får uppmuntran - lär sig förtroende
ett barn som möts med tolerans - lär sig tålamod
ett barn som får beröm - lär sig uppskatta
ett barn som känner vänskap - lär sig vänlighet
ett barn som får uppleva trygghet - lär sig tilltro
ett barn som får kärlek - lär sig att kärlek är grunden för allt annat..."

(Dorothy Law-Holte)

Denna vecka ilsknade jag till ordentligt!
Min son som återgått till sina musikstudier i New York ringde och berättade hur det gått till vid det senaste uppspelningstillfället som avgör i vilka klasser och grupper man placeras i den skolan.
En av lärarna i den tre-man starka bedömningsgruppen gick in för att underminera situationen genom att vara sarkastisk, hånfull, ironisk och pressande. Vad är nu detta? Fullvuxna karlar som utger sig för att vara pedagoger inom ämnet musik? Goda förebilder för unga vuxna? Bra betalt har de dessutom...

Jag känner mig alldeles sorgsen när jag tänker på hur många gånger jag mött detta fenomen i olika sammanhang; som elev, studerande, som lärare, som lärarutbildare, som skoldirektör och som rektor. Om en person som valt att jobba inom detta skrå inte tycker om att jobba med barn och unga skall han/hon vara ärlig nog gentemot sig själv och byta arbetsområde.

Ju äldre jag blir och ju längre tid jag jobbar inom skolvärlden desto mer inser jag att detta är kärnan i och grunden för hela utbildningsområdets existens.
Barn och unga skall i alla sammanhang få stöd, hjälp och uppmuntran i det de företar sig.
Visst kan man opponera sig och säga: Inte förtjänar ungdomar som ägnar sig åt brottslighet och annat elakt någon uppmuntran men vi skall alltid minnas:
VAD ÄR DET SOM HAR GJORT DESSA BARN/UNGA TILL DET DE ÄR?
Ingen föds till brottsling utan det är summan av allt du upplever under barn- och ungdomsåren som gör dig till den människa du är.

Jag står igen en gång inför arbetsuppdraget att välja nya pedagoger till vår skola. Det är en uppgift som jag tycker väldigt mycket om och jag är så glad över att jag har förmånen att vara med och välja den personal som jag skall jobba med. Pedagogerna skall - förutom att de är duktiga lärare med osedvanligt goda referenser - dessutom vara ödmjuka, ärliga, generösa, nyfikna, energiska, besitta sportmanna-anda och tycka riktigt mycket om att jobba med barn!

Alla ni som känner er träffade; sök jobb i vår skola, tack. Uppfyller ni kriterierna är ni varmt välkomna!

God helg,
rektor Nina

2 kommentarer:

 1. =)
  / Camilla Fredriksson

  SvaraRadera
 2. :-)

  En annan reflektion i ett annat ämne - kinesiskan blir allt viktigare:
  http://www.nytimes.com/2010/01/21/education/21chinese.html

  Kanske nåt att fundera på framöver?

  SvaraRadera