fredag 4 december 2009

Finlands självständighetsdag

Vårt land

"Vårt land, vårt land, vårt fosterland
ljud högt, o dyra ord!
Ej lyfts en höjd mot himlens rand,
ej sänks en dal, ej sköljs en strand
mer älskad än vår bygd i nord,
än våra fäders jord.

Din blomning sluten än i knopp,
skall mogna ur sitt tvång.
Se ur vår kärlek skall gå opp
ditt ljus, din glans, din fröjd, ditt hopp.
Och högre klinga skall en gång
vår fosterländska sång."

Text: Johan Ludvig Runeberg
Melodi: Fredrik Pacius

I Finland firas självständighetsdagen den 6 december. Finland blev självständigt år 1917 och eftersom det handlar om en förhållandevis ung nation läggs stor vikt vid firandet varje år.

I Gripsholmsskolan har vi idag uppmärksammat Finlands självständighetsdag som infaller på söndag på så sätt att eleverna fått ta del av en presentation om Finland i form av text, bilder och berättelser framförda av de "två äkta finländarna" Stefan och rektor Nina i skolan. Vi berättade om Svenskfinland och om våra hemorter Sjundeå, Nådendal och Nykarleby. Nådendal var för eleverna en speciellt intressant stad eftersom Mumintrollen bor där...
Samlingen avslutades så att vi alla reste oss och lyssnade på nationalsången Vårt land som finns nedskriven i början av dagens blogg. Vi tände också två ljus för Finland precis så som traditionen påbjuder.

Vi konstaterade tillsammans med eleverna att Sveriges nationaldag infaller den 6 juni, precis ett halvår efter den finländska nationaldagen vilket gör det lätt att minnas dem båda.
Den 6 juni kommer vi att fira Sverige med pompa och ståt i skolan. Stefan föreslog långbord i det gröna, vi får väl se vad vi hittar på.

Det är, som tidigare sagts, viktigt med traditioner och december är för mig en månad fylld av traditioner. I och med att jag nu flyttat till Sverige får jag tillföra ytterligare en tradition i mitt liv, nämligen firandet av Nobel-dagen den 10 december. Jag ser fram emot Ias och Kens samling i Nobels anda nästa vecka.

På söndag tänder jag två ljus och sänder extra varma tankar till mina nära och kära. Jag kommer också att lyssna på den vackra Finlandia-hymnen skriven av Jean Sibelius. Jag kan verkligen rekommendera den, det brukar smyga sig fram tårar då jag lyssnar och mina barn brukar skämtsamt kommentera: "Men mamma, så sorgligt är det väl ändå inte att Finland är ett självständigt land..."
Kram på er, Oskar och Ida, snart ses vi.

Trevlig helg,
rektor Nina


1 kommentar:

  1. Finland är ett populärt land hemma! Det räknas friskt (vissa barn kan minsann räkna till 20 och vissa föräldrar kan inte, det ger möjlighet att briljera!) Roligt att få bekanta sig så mer med vårt grannland! Stående fråga hemma är också, NÄR skall vi åka med den där spännande båten och besöka Mumindalen?!

    SvaraRadera