fredag 27 november 2009

Adventstid

"Adventstid kom till mitt ensamma hus,
jag sätter i staken ett sparat ljus.
Något skall ske bortom frostig advent,
jag väntar en gåva som Herren sänt.

Den gåvan är av ett helt annat slag,
än gåvor vi ger till varann var dag
öppna din tillstängda dörr till ditt hus,
så lyser i mörkret ett litet ljus."

(Carl Bertil Agnestig)

Vi behöver traditioner och ritualer för att kunna uttrycka att vissa händelser i vårt liv är mera betydelsefulla än andra. Ritualerna är ett språk som skiljer sig från vardagens kommunikation däri att det är symboliskt. Det är ett språk som gör det möjligt för oss att uttrycka känslor som glädje, sorg och känslan av samhörighet.
När värderingar och världsbild förändras i ett samhälle, förändras även ritualerna. Men förändringen sker inte med en gång, ritualerna har en inbyggd motståndskraft mot nyheter. Det beror på att de för många människor representerar trygghet och kontinuitet.

Vår skola har i dag samlats i Mariefreds vackra kyrka för att delta i en samling inför advent. Elever, lärare och föräldrar gick tillsammans i fackeltåg från skolan till kyrkan för att där lyssna till prästen Torbjörns varma hälsning till oss alla i adventstid.

När vi reste oss för att tillsammans sjunga psalmen Hosianna kände jag mig alldeles rörd. Eleverna sjöng inlevelsefullt och vackert och sången med orgelackompanjemang fyllde hela kyrkan, härligt.
Jag vill ge en stor eloge till alla våra små elever som är endast 6-7-8 år gamla för hur fint de uppförde sig i kyrkan. Aldrig tidigare under alla mina år inom skolan har jag upplevt dess like.
Jag vill i detta sammanhang även rikta ett tack till mina lärare; det är deras hängivna och konsekventa sätt att jobba med eleverna dag ut och dag in i vardagen som visar sig i sådana här sammanhang, bra jobbat.

Väl tillbaka på skolan samlades vi alla ute på gården för att dricka varm saft och kaffe och för att äta pepparkakor och nygräddade våfflor. Tack Ulrika och Lotta för de goda våfflorna.

Vi har för avsikt att göra samlingen i kyrkan inför advent till en tradition i vår skola. Min förhoppning är att denna typ av traditioner skall lyfta fram känslan av samhörighet för alla i vår skola. Jag är också övertygad om att eleverna har glädje av att under skolåren delta i olika ritualer och traditioner för att kunna utveckla en känsla av stabilitet, kontinuitet och trygghet inför den kommande tonårstiden och det därpåföljande vuxenlivet.

Stämningsfull adventstid tillönskas er alla,
rektor Nina

2 kommentarer:

 1. Tack Nina för ett x-tra fint budskap. Tror många med mig gillar traditioner och att Skolan kan vara en bra förebild även på det området
  /Ulf

  SvaraRadera
 2. Stort Tack för ett fantastiskt fint adventsfirande! Det var stämningsfullt både i och utanför kyrkan, härligt även med sådant lyxigt gofika!
  Må Gott!
  Petra

  SvaraRadera