fredag 20 november 2009

Hälsofrämjande livsstil

"Liten? Jag?

Liten?
Jag?
Långtifrån.
Jag är på pricken stor nog.
Fyller mig själv helt och hållet
på längden och på tvären
uppifrån och ner.
Är DU större än du själv
kanske?"

(Inger Hagerup)

Vi hade i veckan besök av IT-pedagogen och lärarstuderanden Lotta Fröjdfeldt här i skolan.
Lotta var här främst för att iaktta hur eleverna jobbar med datorn som ett redskap vid läs- och skrivinlärning i förskoleklassen och i åk 1 men vi hann också diskutera de övriga tyngdpunktsområdena i vår skola. Det var med stor tillfredsställelse jag under diskussionens gång kunde konstatera att våra tyngdpunktsområden verkligen bär och hör i hop på ett vettigt sätt även i praktiken. Vi har idrott och rörelse på schemat varje dag som ett komplement till det stillasittande arbetet vid datorerna, vi lyfter fram kreativa arbetssätt under bonustimmarna i alla praktiska ämnen som ett komplement till betoningen av goda baskunskaper i mera teoretiska ämnen enligt finländsk modell o.s.v.

Jag har tidigare berättat om de finländska influenserna och en-till-en arbetet i vår skola och turen har nu kommit till att ta en närmare titt på vår satsning på en hälsofrämjande livsstil i Gripsholmsskolan.

Jag vill börja med att lyfta fram vår utomordentligt goda och nyttiga skollunch; vad sägs om ett axplock ur nästa veckas matsedel "lammcurry med raita och grönsaksbasmati", "fläsklägg med buljongkokta rotsaker" eller "ångad lax med brynt rödlökssmör, dill och gräddfilspotatis"? Visst får vår matsedel det att vattnas i munnen på en? Det är inte för intet jag får se till att gå mina veckovisa stavgångspromenader för att inte öka alltför mycket i omfång...
Skollunchen tillreds av utmärkta råvaror och vi blir alla glatt överraskade av de nya smaksensationerna varje vecka. Eleverna äter med god aptit och personalen likaså.
Det har även visat sig att det var en god idé att reservera 60 min för skollunchen för att alla skall hinna avnjuta maten i lugn och ro.

Utöver en god kost är det viktigt att man i tidig ålder lär sig tycka om att röra på sig. Här gör vår förskole- och idrottslärare Ulrika ett utmärkt arbete då hon drar Wildkids på Apberget, Sverigeruset i Hjorthagen, lekfull idrott inom handboll, fotboll, friidott, ortientering, cykling och i vinter skridskor och skidor m.m, Friskis&Svettis pass Röris med massage, Afrodans, simning , m.m.
Dessutom har eleverna på Eftis fått lära sig spela golf och i vår väntar ridning och segling för våra elever.

För att främja en hälsosam livsstil inför framtiden är det också viktigt att lära sig varva ner och känna ett inre lugn. Av den anledningen betonar skolan högläsningsstunder varje dag då eleverna får njuta av att lyssna till en spännande berättelse som läraren läser högt för eleverna. Vidare hålls massagestunder varje vecka då eleverna försiktigt masserar varandra på ryggen. Ibland när jag passerar i klasserna ser jag att en del av eleverna kopplar av så till den milda grad att de nära på ramlar av stolarna, skönt!

Min förhoppning är att varenda unge i vår skola skall känna att "Jag är på pricken stor nog". Att man med glädje kommer till skolan, att man trivs och känner sig trygg och glad vare sig det gäller att springa i Hjorthagen, träna engelska på datorn eller sjunga Hosianna.
Det är helt på sin plats att ha en sämre dag ibland men dagarna man trivs och mår bra skall vara betydligt fler!

Trevlig helg,
hälsar rektor Nina

3 kommentarer:

 1. Alltid lika härligt att läsa din blogg varje vecka!
  Ni är helt fantastiska som lyckas skapa en helt underbar skola=)

  Kram Fam Fredriksson

  SvaraRadera
 2. Hej Nina,
  jag läser din blogg varje vecka, men är dålig på att skicka kommentarer på det du skrivit. Jag följer med spänning det du skriver om skolans inriktningar: de finländska influenserna, användandet av datorer, den hälsofrämjande livsstilen och ser med nyfikenhet fram emot vad du skall skriva om det skolintegrerade fritidsprogrammet.
  Livet är ju en helhet och min bild är att Gripsholmsskolan ger sina elever kunskap och goda vanor inom ett väldigt brett område! Det är verklig lyx för mig att mina barn får vara elever i en sådan skola! För mig står de finländska influenserna framförallt för inställningen att det som händer på skolan är viktigt! Jätteviktigt! Det präglar hela bemötandet av både eleven och mig som förälder. Mina barn har lärt sig att det är roligt att lära sig och att kunskap är viktigt! Då är det värt att lägga ned en god arbetsinsats, för resultatet ÄR faktiskt viktigt!
  Må Gott önskar Petra!

  SvaraRadera
 3. Tack för alla dina bloggar; hoppas du orkar fortsätta med detta!

  Wim

  SvaraRadera