fredag 18 september 2009

Hjärna, hjärta, hälsa

"Hälsa är att kunna älska, leka, arbeta
och förvänta sig gott,
men också att kunna bearbeta och övervinna
motgångar, smärta, sorg och besvikelser.

Hälsa är ett slags överskott av kapacitet
gentemot de vardagliga kraven."


Gripsholmsskolans ledord är "Hjärna, hjärta, hälsa".
Jag har ovan skrivit ner mitt sätt att definiera ordet hälsa. Det är synnerligen viktigt att både barn och vuxna åtminstone för det mesta bär på ett överskott av kapacitet gentemot de vardagliga kraven.

Barn älskar att leka och för dem är det naturligt att förvänta sig gott. Barn är också duktiga på att med hjälp av vuxna lära sig att bearbeta motgångar och besvikelser. Barn har för det mesta ett naturligt överskott av kapacitet gentemot de vardagliga kraven vilket är självklart och bra.

Vuxna däremot brukar med tiden glömma bort att leka...
Jag har påmint mina lärare om att det är viktigt att fördela dygnets 24 h så att det består av 8 h arbete, 8 h vila och 8 timmar lek. Då orkar man för det mesta förvänta sig gott och klarar av att övervinna besvikelser.

Vi har intensiva veckor i ryggen och i går var det dags för personalen att sammankomma med styrelsen kring middagsbordet för att under lättsamma former summera de gångna veckorna.
Före middagen konstaterade vi lite till "mans och kvinns" att det var si och så med orken.
I dag kan vi konstatera att det var lyckat att sammankomma och skratta och prata av sig tillsammans! Jag möttes i morse av stora leenden i lärarrummet och det känns som om vi fyllt på vårt lager av överskottsenergi.

Det är då vi glada och tillfreds med oss själva vi är som bäst också som pedagoger, eller hur?

Hej och tack för denna vecka,
hälsar rektor Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar