fredag 19 november 2010

Medveten motorisk träning


"Samtidigt som vi skapar nya nervbanor för kommunikation mellan hjärnhalvorna, släcker vi reflexer som tidigare hindrat inlärningen. Forskning har visat att spädbarnsreflexer som inte integrerats tillräckligt kan leda till svårigheter att läsa och skriva, till koncentrationsproblem och hypo- eller hyperaktivitet.
Forskning visar också att barn och vuxna kan lära sig att kontrollera sina muskler med hjälp av enkla kroppsrörelser. Det är aldrig för sent att skaffa bättre koordination och lindra inlärningsproblem - det går att ta hjärnvägen till inlärning."

(Ur boken "Hjärnvägen till inlärning", Lars-Eric Berg och Annas Cramér)

Gripsholmsskolan påbörjar nästa vecka arbetet med screening i de båda förskoleklasserna. I detta fall handlar screeningen om en grovundersökning av elevernas motorik.

På basen av det som framkommer under screeningen kommer sedan olika typer av medveten motorisk träning att införas i skolans verksamhet. Det kan handla om enkla rörelser som utförs i klassrumsmiljö eller om mer avancerade träningbanor som barnen utför i den gymnastiksal som Gripsholmsskolan kommer att ha tillgång till under nästa läsår.

Övningarna skall göras lekfullt, gärna med musik till. Övningarna skall också passa barnets utvecklingsnivå. För självkänslans skull är det viktigt att barnet lyckas med rörelserna. Man skall börja med enkla övningar som barnet redan kan för att därefter göra svårare rörelsemönster.
I klassrumsmiljö räcker det med ett pass som tar 10-15 min. I en gymnastiksal görs mer avancerade övningar under en något längre tid. Det är också viktigt att dricka vatten i samband med övningarna.

Det är väldigt spännande att nu införa denna nya verksamhet i Gripsholmsskolan. Målet är att alla elever så småningom screenas och att alla lärare blir duktiga på att hålla dagliga övningar även i klassrumsmiljö. Ju mer vi i ett tidigt skede kan förebygga eventuella problem desto bättre.

Trevlig helg,
rektor Nina

Bekanta dig mera med sensomotorisk träning via länken nedan


1 kommentar:

  1. Spännande, ska bli kul att följa hur det går.
    /Petra

    SvaraRadera