fredag 17 december 2010

Rättesnören


" Heartware - personliga egenskaper som gör en person bättre som partner i familjen, i yrkeslivet eller på fritiden. Egenskaper hos en individ som kompletterar Brainware - kunskap och erfarenhet - för att åstadkomma resultat och för att du själv och andra ska må bättre."

(U Jonströmer)


Gripsholmsskolans personal och styrelse sammankom i går till en julträff inför det kommande lovet. Vi pratade mycket om hur viktigt det är med goda förebilder på alla nivåer inom skolan. Andra ord för förebilder är rättesnören, ideal, föredömen och efterföljansvärda exempel.

Det har visat sig att det inom framgångsrika företag faktiskt är mindre viktigt med själva affärsidén, imagen och timingen för att man skall lyckas väl, det är människorna som driver företagen som är den viktigaste resursen.

Det är personer med en inre drivkraft präglad av en positiv inställning till jobbet och med en hög energinivå som är oändligt värdefulla i dessa sammanhang.

Hur skall vi då i skolan jobba för att lyfta fram positivt tänkande och för att överföra energi på eleverna i skolan?

Under diskussionens gång kunde vi bl a enas om att det är viktigt att se möjligheter i stället för problem, att de vuxna skall vara goda föredömen, att man som lärare skall ta fram elevernas styrkor, att man skall vilja varandra gott och att det lönar sig att se halvfulla glas i stället för halvtomma glas...

En skola skall kunna jämföras med "den goda familjen" i vilken man i alla situationer skall kunna vara rak och tydlig mot varandra i förvissningen om att alla accepterar varandras olikheter, är måna om varandra och på riktigt tycker om varandra.

Det handlar med andra ord om det här med kärlek och gränser igen en gång eller hur?

Trevlig helg,
rektor NinaInga kommentarer:

Skicka en kommentar