fredag 23 april 2010

Världsbokdagen

"Det underbara med böcker
är att de tiger snällt.
De är fulla med hörvärda tankar
inom alla ämnen och fält.

De är rika på sensationer
som kan uppfylla hela ditt hem.
Dock väntar de blygt i sin hylla
tills någon tillfrågar dem."

Alf Henrikson

Från år 1998 har författare, bibliotekarier, bokförläggare och bokhandlare enats om att slå ett gemensamt slag för boken och läsandet just den 23 april varje år. Uppläsningsaftnar, författarstafetter, maratonläsningar och diskussionsmöten om internationella informations- och yttrandefrihetsfrågor hör till de evenemang som brukar ordnas denna dag. Man kan också fira genom att stanna hemma och läsa en bok.

Gripsholmsskolan uppmärksammar dagen genom att delta i Världsbokdagen i Mariefred. Elever och lärare kommer att finnas vid vår skolas bord på Storgatan mellan kl. 13-16 i dag, fredag.
Där kommer elever och lärare att berätta om LÄSEPÅSEN och hur den används i praktiken. Läsepåsen har olika färger i olika årskurser; röd i f-klassen, grön i klass 1 och blå i klass 2. Förbipasserande kan bekanta sig med den läsguide som finns i läsepåsen samt titta i en del av de böcker som ingår i skolans lilla bibliotek. Böckerna är nivågrupperade så att varje elev får en bok just på sin nivå placerad i läsepåsen varje vecka.

I Gripsholmsskolan lär sig eleverna att läsa genom att skriva på dator. Principerna för denna metod presenteras och lärarna berättar gärna mera om hur metoden tillämpas i praktiken och vilka fördelarna med att skriva sig till läsning är.

Skolans logga, ledord och tyngdpunktsområden kan man också bekanta sig med.
Och det bästa av allt; vi hälsar er alla varmt välkomna för att lyssna när våra elever läser högt för er ur sina egna böcker!

Om boken:
"En dyrk kan den vara - en nyckel,
som öppnar en hemlig dörr
till ett hus där vi tycker oss hemma
fast vi aldrig varit där förr:"

Nils Ferlin


God helg,
rektor Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar