torsdag 8 april 2010

Inspektion


" En inspektion är, rent generellt, en organiserad granskning eller formell utvärdering. Den innebär mätningar, prover, och mätare som tillämpas på vissa egenskaper i fråga om ett objekt eller en verksamhet. Resultaten är oftast i förhållande till specificerade krav och normer för att avgöra om objektet eller verksamheten är i linje med dessa mål. Inspektioner är vanligtvis icke-destruktiva."

(Wikipedia)


Jag hade veckan före påsk förmånen att för första gången i mitt yrkesverksamma liv inom skolan vara med om en inspektion. Jag fick besök av två trevliga herremän från Skolinspektionen som under två timmars tid ställde mig och styrelseordförande Ulf en hel del frågor om vår skolas verksamhet. Jag upplever att vi hade väl grundade svar på alla deras frågor. Besöket kommer att utmynna i ett protokoll som tillställs skolan där Gripsholmsskolans verksamhet bedöms enligt en tre-gradig skala. Det skall bli spännande att se var vi hamnar. En del dokument har inbegärts i efterhand för ytterligare granskning. Om två år väntar ett nytt besök.

Det var ett trevligt möte och jag kan verkligen hålla med om att inspektionen inte på något sätt kändes destruktiv, tvärtom. Vi samtalade i god ton och stämningen var seriös men ändå lättsam. Efteråt har jag funderat över hur det kommer sig att skolor i Finland kan ro iland sitt utbildningsuppdrag helt utan inspektion? Visserligen har de flesta skolor direktioner som tar del av skolans planering och verksamhet och alla skolor lyder under politiskt tillsatta kommunala skolnämnder som godkänner läroplaner och läsårsplaner men ändå...

För min egen del tycker jag att det är viktigt att inspektionen sitter i en själv. Detta tänkande försöker jag också motivera och överföra på mina lärare. Det skall ligga i deras eget intresse att undervisa och bemöta eleverna så bra som möjligt - inte bara för att jag tycker att det är viktigt. Det skall inte vara så att så fort strålkastarljusen släcks förändras situationen. Det är slitet i vardagen - som inte nödvändigtvis alltid syns så väl - som ger resultat på sikt.

Befinner mig i Finland denna vecka och intervjuar sökande till våra lärartjänster. Så småningom står det klart vilka två pedagoger som anställs inför höstterminen 2010. Återkommer!


Hälsningar från Mumindalen,

rektor Nina


1 kommentar:

  1. Välkommen tillbaka till Mariefred nästa vecka.

    SvaraRadera